Kaliber Sp. z o.o.
Stefana Starzyńskiego 43
05-090 Dawidy Bankowe
woj. mazowieckie
NIP: 5260209627
...
+48 22 460 47 00
Icon Cart 0 produkty:

0,00zł

(pusty)

Produkt został dodany do Twojego koszyka

Dodana ilość:

Razem:

Produktów w koszyku: 0 Masz 1 produkt w koszyku

Razem produkty:

Razem dostawa:  do ustalenia

Razem:

Nóż Myśliwski CRKT Humdinger K110KKP

Kategoria:

noze-mysliwskie

Kod: NC/K110KKP

Stan: Nowy

Ostatnie egzemplarze!

Nóż o stałej głowni ma 29 centymetrów długości całkowitej. Ostrze ze stali węglowej 65Mn ma długość 15,1 cm. Gładkie ostrze jest wykończone na czarno powłoką antykorozyjną. 

Szczegóły dostawy

Ups
13,00 zł

Dostawa kurierem przy płatności przelewem

16,00 zł

Dostawa kurierem przy płatności za pobraniem.

Poczta Polska
9,90 zł

Przesyłka priorytetowa - płatności przelewem. (Pocztę wysyłamy dwa razy w tygodniu)

Cena netto:
178,05zł

219,00zł

-100,00zł

319,00zł brutto

Zadaj pytanie o produkt
Zadaj pytanie o produkt

  albo  Anuluj

Nóż Myśliwski CRKT Humdinger K110KKP

 

Kolejny model zaprojektowany przez Kena Oniona - doświadczonego knifemakera współpracującego z CRKT. Humdinger to nieoceniony towarzysz podczas polowania, który poradzi sobie z większością zadań i nieoczekiwanych sytuacji, jakie mogą się zdarzyć. 

 

Nóż o stałej głowni ma 29 centymetrów długości. Gładkie ostrze ze stali węglowej 65Mn ma długość 15,1 cm. Ostrze wykończono na czarno powłoką antykorozyjną. 

 

Rękojeść wykonano z tworzywa sztucznego - termoplastycznego poliretanu (TPU).

 

W zestawie wraz z nożem znajduje się kabura z tworzywa sztucznego i włókna poliestrowego.

 

Ostrze ząbkowane Nie
Futerał Tak
Gwarancja producenta 24 miesiące
Kolor Czarny
Waga (g) 266
Rękojeść Tworzywo sztuczne - TPU
Projektant Ken Onion
Długość całkowita (cm) 29
Blokada ostrza Ostrze stałe
Długość ostrza (cm) 15.2
Twardość materiału ostrza:: 50-53 HRC
Stal Stal węglowa 65Mn
Wykończenie ostrza Czarna powłoka ochronna
Grubość ostrza (cm) 0.45

Więcej informacji w regulaminie kaliber.pl regulaminie kaliber.pl

2020-01-02 /

Nóż

Nóż bardzo niedoceniony na rynku. Bardzo. A szkoda. Niestety. Niestety w Polsce jest jedna, jedyna droga. Kto nią nie podąża ten się nie zna. Za to cenię USA. Za to, iż mieszanka kultur i narodów akceptuje różne drogi i rozwiązania. W naszym kraju nóż survivalowy/bushcraftowy to nóż z 8-11 cm głownią. Full tang. Z dobrej stali węglowej zahartowanej do ok. 58-62 HRC. W USA nóż survivalowy/bushcraftowy to nóż z głownią 3,5-7 cala (9-18 cm). Niekoniecznie full tang. Z dowolnej stali. Często o dość nietypowym, egzotycznym kształcie głowni np. bowie albo nawiązującym do noży kuchennych. Ten nóż reprezentuje taką filozofię. Praktycy - też się za takiego uważam bo 3 lata (bez przerwy), spędziłem mieszkając poza cywilizacją – miałem tylko zwyczajne noże kuchenne, szwajcarski scyzoryk (od 20 lat wciąż ten sam) i zwykłe, marketowe siekiery! A z survivalem/bushcraftem mam do czynienia od początku lat 90-tych kiedy startował w Polsce. Nazwiska ludzi legend, pionierów z tego okresu, to ludzie w kręgu których się obracałem. Więc praktycy wolą jednak noże z górnego zakresu wielkości głowni. Sam preferuję 5-5,5 cala (13-14 cm). Przez wiele lat za najlepszy nóż uważałam noż wzorowany na popularnym projekcie Ethana Beckera. Choć nie wiem czy aby on się na nim nie wzorował. Bo ten mój był produkowany już gdy on był dzieckiem. W każdym razie to też bardzo wygodny nóż. Przez niedopatrzenie nie trafił ze mną poza cywilizację. Tak bywa. Na tym polega m.in. survival. Że radzimy sobie tym czym dysponujemy.
Co ludzie tzw. fachowcy z sieci zarzucają nożowi CRKT? Materiał głowni! Stal sprężynowa, zahartowana tylko do 50-53 HRC. Kiepskie materiały rękojeści i wysoką cenę. Odniosę się do tego. Stal sprężynowa to to samo co w resorach samochodowych. Słynne noże robione z resora. To czym on się różni od tych mitycznych z resora? Nie wiem. Nie złamie się jak wiele wypasionych konstrukcji zahartowanych powyżej 60 HRC. Mała twardość? Tak! Ale tzw. trzeci świat posługuje się często jednym uniwersalnym narzędziem. Maczetą. Te są z takiej właśnie stali! Sprężynowej! I hartowane jeszcze niżej! 45-50 HRC. I kurcze, to codzienne narzędzie milionów ludzi. Czasem godzinami rąbiące dżunglę czy trzcinę. A potem przygotowujące posiłek. I jakoś się sprawdza!!! Choć takie maczety nie mają nawet 3 mm grubości. Materiał rękojeści to nie jest wypas. Racja! Nóż przypomina trochę wzmocniony nóż szefa kuchni. Rękojeścią i jej materiałem oraz kształtem głowni. Z tym, że nożem szefa kuchni (15-20 cm) robi się wszystko w kuchni poza obieraniem warzyw! Więc co? Kucharze się mylą?? Cena za wysoka? Tak, nie jest tanio. Ale mamy produkt markowy. CRKT to jedna z solidniejszych marek. Choć nie z górnej półki. Do tego autorski projekt noża. To też podnosi koszt. Ile kosztuje dobry nóż szefa kuchni? Zaznaczam, że te najlepsze są z węglówki! Nagle okazuje się, iż cena nie jest jakaś wygórowana. Tym bardziej, iż cena w Polsce jest taka sama jak w USA. To rzadki przypadek. Niska twardość to w praktyce możliwość naostrzenia noża w terenie wszystkim. Tak jak maczety. Nawet twardszym kamieniem. Specjalna osełka nie jest potrzebna! Mam wiele noży. Od 2 do 7 cali. Ten to jeden z dwóch najbardziej survivalowych jakie mam. Gdybym musiał wybrać jeden jedyny w teren to tylko z nich bym wybierał. I raczej byłby to CRKT. Bo ten drugi to bardziej nóż taktyczno-survivalowy. Uwzględniający też walkę wręcz. Też nie wypas. Od United Cutlery. Tak, wiem co teraz pomyślicie ale to naprawdę bardzo dobry nóż. Choć nie ten producent, nie te materiały i nie ten kształt (trochę w bowie wpadający). I też za psie pieniądze.
Moim zdaniem nóż od CRKT to jeden z lepszych noży do survivalu/bushcraftu. Noży do używania w terenie, a nie do testowania cięcia kartek, golenia przedramion, strugania patyczków itp. pierdółek. Zakładając, że masz siekierę (0,8-1,0 kg – 45-50 cm) oraz mały nóż roboczy (2-3 cala czyli 5-8 cm) tym nożem komfortowo zrobisz wszystko czego nie zrobisz pozostałymi narzędziami. A jak stracisz siekierę i ten malutki to też dasz sobie nim radę! Wady noża? Górna część głowni ma zaokrąglone krawędzie. Bez poprawy pilnikiem nie da się krzesać ognia. Problem znany zresztą z uwielbianych przez rodaków i nie tylko nożach Mora. Choć w nich nie ma, aż takiego zaoblenia. Moim zdaniem problem tylko teoretyczny bo kto używa krzesiwa tak naprawdę?? Chińskie zapalniczki są śmiesznie tanie i dostępne na całym świecie w ilości nieograniczonej. Co jeszcze? Nie potrafię wymienić nic poza niechęcią polskiego światka ekspertów od noży, co to noże trzymają na półkach, do takich produktów. Wielokrotnie w życiu przekonałem się – jestem m.in. szkutnikiem ale i cieślą budowlanym (domy drewniane, więźby nie szalunki) iż zamiast krytykować z góry jakieś rozwiązanie warto zastanowić się jaki sens miało/ma dane rozwiązanie w konstrukcji jednostki pływającej czy remontowanego budynku. Zazwyczaj okazuje się ono dogłębnie przemyślane. I sprawdziło się przez lata (minimum 100 lat) eksploatacji. Domu, jachtu czy kutra. Choć w żadnym podręczniku takiego rozwiązania nie ma. Życie je wymusiło. No i pomysłowość wykonawców co zazwyczaj szkół nie ukończyli ale byli praktykami. Tak samo jest z tym nożem. Wg. współczesnej wiedzy to nie ma prawa się sprawdzić w terenie. Nie i już! A sprawdza się. I to doskonale. Trochę noży tego typu jest na rynku. I to nie przypadek. Gwarantuję, iż gdyby cofnąć się w czasie 100-200 lat każdy traper byłby zachwycony mając taki nóż. To samo dotyczy narzędzi naszych poprzedników. Budowali domy, kutry, łodzie korzystając z naprawdę dość prymitywnych narzędzi. Wielu dzisiejszych fachowców starej daty też nie pracuje topowymi narzędziami! Te topowe są domeną stolarzy meblowych. No i mają tych narzędzi zaskakująco mało (gwarantuję, iż majsterkowicz ma 3x tyle sprzętu co ekipa 4 osób stawiająca w tydzień 150 m2 chałupę). Sam żyjąc 3 lata poza cywilizacją byłbym zachwycony gdybym wtedy miał taki nóż przy sobie. Nóż szefa kuchni był dla mnie wtedy najporęczniejszy. M.in dlatego, że taki tylko miałem! Czasem tylko właśnie wytrzymałości mu brakowało. A na co dzień wystarczał. Nawet batonowanie, robione z wyczuciem, mu nie szkodziło! Cały czas mowa o nożu szefa kuchni! Tu Ken Onion (projektant) wstrzelił się idealnie w me potrzeby i w moje doświadczenie.

Napisz opinię
kim jesteśmy
i co robimy?
Wszystko o sklepie Kaliber.pl

Kaliber.pl to przede wszystkim dbałość o szeroki wybór produktów z pośród 40 światowych marek, znajdujących się pod opieką Kaliber Sp. z o.o. Zapewniamy wsparcie na każdym etapie zakupu i gwarantujemy solidność i rzetelność od 1990 roku.